شاید برایتان سوال باشد که گوگل چگونه در بین انبوهی از اطلاعات ، پاسخ سوالات شما را می دهد ؟ چه سیستمی می تواند اینقدر دقیق اطلاعات اغلب صحیح را در اختیار کاربر قرار می دهد ؟ این سیستم به عنوان بیگ دیتا یا کلان داده نام گرفته است که به قول معروف می توان گفت این سیستم مو را از ماست بیرون می کشد و دقیق پاسخگو سوالات شماست !
برای آشنایی با بیگ دیتا big data با ما همراه باشید تا راز های گوگل برایتان برملا شود .
آنچه در این مقاله میخوانید ....
بیگ دیتا یا کلان داده چیست ؟
در رایانه های امروزی ، بشر هوشمند خیلی راحت می تواند از بین انبوهی از داده ها ، اطلاعات مد نظرش را دریافت کند و سریع به هدفش برسد . این انبوه اطلاعات همان کلان داده یا بیگ دیتا می باشد . به اصطلاح ساده تر بیگ دیتا شامل مراحلی قبیل جمع آوری اطلاعات ، تحلیل اطلاعات و در نهایت استخراج اطلاعات با بزار های معمولی می باشد که افراد را به اهدافشان می رساند .
نمی توان گفت این تعریف ، تعریفی جامع و کامل برای بیگ دیتا است چون بخشی از این پلتفرم بر عهده ی data science ، data mining ، data analysis و machine learning می باشد که همه این ها بر مبنای بزرگتر هوش مصنوعی در بستر فناوری است .
در این زمینه منابعی که مسئولیت جمع آوری اطلاعات را دارد مهم اند . از این منابع می توانیم به داده های کاربران سابق و محتوا های تولید شده توسط مردم در بستر شبکات اجتماعی شاره کرد که این منابع برای بیگ دیتا بسیار حائز اهمیت است .
اطلاعات در بیگ دیتا چگونه تولید می شوند ؟
می دانید که اطلاعات مجموعه ای از حقایق است که تحلیل می شوند . داده ها در مراحل مختلف ، ایفای نقش متفاوتی دارند . حالا در نظر داشته باشید اگر بر داده های خام تحلیل و پردازش کنیم ؛ همه ی آن ها به اطلاعاتی تبدیل خواهند شد و اطلاعات می توانند مفهوم قابل درکی را به کاربر منتقل کند .
حالا این داده ها در بیگ دیتا از روش های مختلفی استخراج می شوند . جالب است بدانید که با هر کلیک شما در گوگل داده هایی ثبت می شوند ؛ این داده ها شامل سیستم های عامل مورد استفاده ، محل اتصال شما به اینترنت و … می باشد . البته فعالیت های غیر اینترنتی نیز می توانند داده باشند مثلا تحقیقات محلی ، فیلم دوربین های نظارتی ، اطلاعات تحصیلی افراد مرتبط ، حتی بلیط های اتوبوس که قبلا خریداری می شد !
کاربرد های بیگ دیتا در زمینه های هوشمند!
۱ . آموزش
بیگ دیتا در هر مرحله ای از آموزش کاربرد دارد چه بسا که آموزش های بر خط همگی بر اساس بیگ دیتا هستند . کلان داده در زمینه های انتخاب رشته ، کاریابی ، برنامه ریزی جهت تحصیل و … موثر است . استفاده از بیگ دیتا در زمینه های آموزشی باعث افزایش بهره وری و شناسایی نقاط قوت و نقاط ضعف دانش آموز و دانشجو می شود تا افراد به جای فرار از تحصیل به سمت آن سوق پیدا کنند .
۲ . رسانه های جمعی
در دهه های اخیر رسانه ها باشناخت بیشتر مخاطبان خود و کسب اطلاعات از علاقه مندی ها و درک احساسات آن ها توانستند محتوا های کاربرپسندی را تولید کنند . رسانه های جمعی بیگ دیتا ها را از امتیاز سریال ها ، تاریخچه تماشای آن ها ، دستگاه مخاطبان ، تخمین موجودی حساب ، تماشای دوباره آن برنامه ، داستان سریال و سوابق جستجو و … به دست می آوردند .
۳ . پزشکی
بیگ دیتا ها در زمینه کنترل سلامت بسیار مهم هستند و می توانند منجر به پیشگیری یک سری بیماری ها و عفونت های خطرناک شوند . در این زمینه ها alayacare از ابزار های پیشرفته ی جکع آوری بیگ دیتا می باشد . این اپلیکیشن در واقع اطلاعاتی از بیمار کسب می کند و سوابق بیمار را دریافت می کند و از راه دور پایش سلامت بیمار را انجام می دهد .
بیگ دیتا ی پزشکی با شناسایی تغییرات ضربان قلب ، سلامت قلب افراد را کنترل می کنند و از سکته های ناگهانی پیشگیری می کنند ؛ ابزار این کار ساعت های هوشمند ، فشار خون ، ساعت خواب و … می باشد که با ثبت همه ی این ها پایش سلامت را انجام می دهند .
۴ . بورس
بیگ دیتا در بورس به شما زمان درست خرید و فروش سهام را که از مهم ترین نکات و اصول است نشان می دهد . این کار توسط سیستم های با دقت بالا انجام می شود .
۵ . سیاست
گاهی بیگ دیتا ها کار های غیر قانونی و غیر اخلاقی را هم کنترل می کنند . برای مثال در انتخابات مجهوری اسلامی سال ۲۰۱۶ آمریکا از نا آگاهی مردم سو استفاده کردند که این قضیه حاشیه هایی درباره ی استفاده از بیگ دیتا برای تبلیغات هدفمند ایجاد کرد .
خصوصیات بیگ دیتا چیست ؟
کلان داده ۵ ویژگی بارز دارد . که شامل : حجم ، تنوع ، نرخ تولید بالا ، ارزش ، صحت است . به چند مورد از این ویژگی ها بیشتر می پردازیم .
حجم ( volume )
گاهی حجم داده ها آنقدر زیاد است که با ابزار های معمولی نمی شود آن ها را تحلیل کرد . اندازه دقیق نمی توان برای اندازه گیری آن ها در نظر گرفت چون حجم داده ها وابسته به نوع داده است .
نرخ تولید ( velocity )
جمع آوری داده ها به هیچ وجه مقطعی نیست ؛ چون مطالب روز به روز زیاد تر می شوند و هر ثانیه مطلب جدید به بستر هوشمند تزریق می شود . پس بیگ دیتا یک ویژگی بارز دارد که آن نرخ تولید بالا در شبکه های اجتماعی است .
تنوع ( variety )
در شبکات اجتماعی روزانه میلیون ها محتوا به اشتراک گذاشته می شوند که در واقع هر مطلب خودش حاوی ده ها اطلاعات دیگر شامل ساعت و تاریخ مطلب منتشر شده است . این باعث ایجاد ویژگی مهم تنوع در کلان داده ها می شود .
صحت ( veracity )
توصیه می شود داده هایی که در بیگ دیتا قرار می گیرند ؛ از نظر درستی ، صحت داشته باشند . وقتی منابع شما صحت داشته باشد استاندارد های تحلیل پچار پیچیدگی نمی شوند و خطا نخواهند داشت . در نظر داشته باشید اگر اطلاعات درست نباشند نتایج درستی دست کاربر را نمی گیرد.
ارزش ( value )
داده ارزشمند چیزی است که کاربر را مستقیما به هدفش برساند در غیر این صورت فقط محتوا تلقی می شود و هر محتوایی محتوای ارزشمندی نیست . پس بدانید بیگ دیتا از هر داده ی بی ارزشی متمایز است .
بیگ دیتا و گستردگی هایی که نمیدانید !
بیگ دیتا نمی تواند به تمام سوالات شما پاسخ دهد . گاهی در کلان داده شما سوال پیدا می کنید نه جواب ! این سوالات معمولا مجموعه ای از تغییرات غیر قابل پیش بینی در زمینه مد نظر هستنند .
توجه داشته باشید بیگ دیتا راه صد ساله را یک شبه رفتن نیست و تضمینی برای بازده هایی با سرعت بالا به شما نمی دهد پس نباید دست از تلاش برداشت و به امید کلان داده نشست !
انواع تحلیل های بیگ دیتا را بدانید !
در کل تحلیل های بیگ دیتا را به ۴ بخش تقسیم می کنیم : توصیفی ، تشخیصی ، پیش بینی ، تجویزی !
تحلیل توصیفی
در تحلیل توصیفی بیگ دیتا ، نمودار ، جدول و … به مدیران کمک می کند که درباره ی وضعیت شغلی که در آن هستند اطلاعاتی کسب کنند و نقاط ضعف را به خوبی برطرف کنند و عملکرد بهتری را در آینده رقم بزنند !
تحلیل تشخیصی
در تحلیل بیگ دیتا ی تشخیصی علت مشکلات بوجود آمده پیدا می شود . این تحلیلی است پیچیده تر و عمیق تر که اساسا بر مبنای هوش مصنوعی هستند .
تحلیل پیش بینی
تحلیل پیش بینی در بیگ دیتا بسیار پیشرفته است و می تواند بروز مشکلات احتمالی را پیش بینی کند تا قبل از بروز مشکل پیشگیری های لازم انجام شود . این به صرفه جویی در هزینه ها هم بسیار کمک کننده است .
تحلیل تجویزی
پر هزینه ترین تحلیل بیگ دیتا ، تحلیل تجویزی است ! در این بخش راه کار های مشکلات احتمالی ارائه می شود تا اگر مشکلی رخ داد بشود خیلی سریع آن را برطرف کرد .
ارتباط بیگ دیتا با دیجیتال مارکتینگ !
از کلان داده در دیجیتال مارکتینگ استفاده می شود که به اهدافی نظیر شناخت کاربر ، شناخت عقیده ها ، شخصی سازی اهداف ، افزایش تاثیرگذاری تبلیغات و بهینه سازی هزینه می شود .
جمع بندی
در این مقاله به مفهوم بیگ دیتا اشاره شد و متوجه شدیم اطلاعات در کلان داده چگونه تولید می شود و چه کاربرد هایی دارد و با انواع خصوصیات و تحلیل های آن آشنا شدیم و در انتها به ارتباط کلان داده و دیجیتال مارکتینگ پرداختیم .
ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید . برای استفاده از مقالات بیشتر از وبلاگ آی مهدیار دیدن فرمایید و برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات دیجیتال مارکتینگ ما از وبسایت آی مهدیار بازدید کنید .