بدون شک یادگیری و برطرف کردن خطاهای سرچ کنسول یکی از وظایف مهم کارشناسان سئو و وبمسترها است. گوگل سرچ کنسول یکی از ابزار های بسیار کاربردی و رایگان گوگل برای وبسایت ها است که برای بررسی آمار بازدید صفحات سایت و مشاهده وضعیت آنها ساخته شده است. یکی دیگر از قابلیت های فوق العاده این ابزار گزارش نمایش مشکلات سایت است. شما میتوانید در قسمت خطاهای سرچ کنسول وضعیت سایتتان را به راحتی مشاهده کنید و از جریمه شدن و افت تجربه کاربری جلوگیری کنید.
در مقاله “بررسی جامع نحوه کار با گوگل سرچ کنسول به زبان ساده” به معرفی اجزای سرچ کنسول و نکات استفاده از آن پرداختیم که پیشنهاد میکنم حتما مطالعه کنید. اما در این محتوا از آی مهدیار به طور تخصصی بر ارورهای سرچ کنسول و نحوه برطرف کردن آنها تمرکز میکنیم. پس تا انتها همراه ما باشید…
آنچه در این مقاله میخوانید ....
نحوه عملکرد سرچ کنسول گوگل
قبل از پرداختن به هر نکته دیگری لازم است که ابتدا به بررسی چند نکته درباره خود سرچ کنسول بپردازیم. این ابزار قابلیت های زیادی از جمله بررسی داده های بازدید، مشکلات، اطلاعات مربوط به ایندکس شدن صفحات، وضعیت کامات کلیدی و بسایری از موارد دیگر را رداختیار شما میگذارد. پس اگر وبسایتی دارید و هنوز از این ابزار استفاده نمیکنید لازم است که همین حالا ادعای مالکیت سایتتان را کنید و اطلاعاتتان را در سرچ کنسول وارد کنید.
در سمت چپ صفحه اصلی منو های زیادی وجود دارد که شما میتوانید از آنها برای فعالیت های مختلف استفاده کنید. بخش هایی مثل Performance insights, mobile insights و بسیاری از موضاعات دیگر در این قسمت قرار دارند که به راحتی میتوان از انها برای مدیریت سایت و محتواها استفاده کرد. اما بخشی که امروز با آن کار داریم منوی Index و قسمت Coverage Report است.
در این بخش مطابق تصویر زیر میتوانید صفحات را در چهار دسته ببینید:
- Error: صفحاتی که دچار مشکلات جدی شده اند و شما حتما باید سریعا برای رفع مشکلات آنها اقدام کنید.
- Valid with warning: صفحاتی که داری مشکلات جزئی هستند و به شما اخطار میدهند. لازم است مشکلات آنها را بررسی کنید.
- Valid: صفحات معتبر که در گوگل موجود هستند و مشکلی ندارند.
- Excluded: پیغام های مستثنی که شامل صفحات no index و آدرس های ریدایرکت شده هستند.
🪄دو نکته مهم:
- هنگامی که در سایت شما مورد جدیدی به عنوان خطا (error) و یا هشدار (valid with warning) مشاهده میشود این ابزار به طور اتوماتیک برای شما ایمیلی ارسال میکند و شما میتوانید به این وسیله از آن آگاه شده و در سریع ترین زمان ممکن به آن رسیدگی کنید. پس لازم است که برای مدیریت بیشتر آمار سرچ کنسول و یا ایمیل هایتان را مرتبا بررسی کنید. این ایمیل به همراه یک راهنما به شما کمک میکند که ارورهای سرچ کنسول پیش آمده را چگونه باید رفع کنید.
- صفحاتی که در این نتایج تحت عنوان معتبر و مستثنی نمایش داده میشوند ایمیلی برای شما ارسال نمیکنند اما شما باید همچنان مراقب آنها هم باشید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.
چطور باید متوجه خطاهای سرچ کنسول بشویم؟
همانطور که اشاره کردیم بخش ایندکس و منوی coverage به شما صفحات معتبر، صفحات داری خطا و یا هشدار را نمایش میدهد. شما با بررسی مداوم این بخش میتواند آمار صفحاتتان را زیر نظر بگیرید. پس از متوجه شدن مشکل از طریق ایمیل یا نمایش داده های ارورهای سرچ کنسول لازم است که متوجه نوع آن شوید. هر مشکلی در این ابزار به شکل یک عبارت نمایش داده میشود و شما باید با شناخت آنها متوجه مشکل کارتان بشوید.
سپس بعد از حل کردن ارورهای سرچ کنسول لازم است که مجددا درخواست ایندکس شدن صفحه را از طریق بخش request indexing بدهید و کمی منتظر بمانید. بعد از مدتی دوباره پیکیری کنید و وضعیت آن صفحه را چک کنید.
این نکته را حتما درنظر بگیرید که حل برخی از مشکلات سرچ کنسول بسیار حساس و تخصصی است. بنابراین اگر اطلاعات کافی درباره این کار ندارید بهتر است مشکلات را با یک فرد متخصص درمیان بگذارید و از یک وبمستر مشاوره بگیرید تا از بروز مشکلات بزرگتر جلوگیری کنید.
معرفی رایج ترین ارورهای سرچ کنسول
به طور کلی مشکلات و خطاهای نمایش داده شده در سرچ کنسول را میتوان در چند دسته جمع بندی کرد. برای آنکه بتوانیم به درک بهتر شما از این خطاها و راهنمایی شما به صورت ساده و کاربردی کمک کنیم این مشکلات را به صورت منظم و طبقه بندی شده مورد بررسی قرار میدهیم.
ارور های مربوط به ایندکس (Index and submitted URL)
برخی از رایج ترین خطاهای سرچ کنسول مربوط به اندکس یا ثبت صفحات در گوگل است. این مشکل میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که میتوان اطلاعات بیشتر و دلیل آن را از طریق این ابزار به سادگی بررسی و ریشه یابی کرد. در ادامه به بررسی انها و نحوه حل این مشکلات میپردازیم.
-) خطای “Page Has a Crawl Issue”
این ارور به معنای آن است که گوگل نمی تواند سایت را توسط ربات های خزنده مورد بررسی قرار بدهد یا اصطلاحا crawl کند. این مشکل میتواند دلایلی بسیاری داشته باشد که برخی از آنها مربوز به مشکلات و باگ های خود گوگل است.
راهکار: برای برطرف کردن این خطا میتوانید یکبار آدرس صفحه مورد نظر را در بخش URL inspection وارد کنید و درخواست index آن را از طریق بخش request indexing بدهید. اگر همچنان مشکل حل نشد یا به شکل نگران کننده ای سایر صفحات سایتتان نیز دچار این مشکل شدند بهتر است به طور تخصصی از یک فرد با تجربه مشورت بگیرید.
-) مسدود شدن صفحات بوسیله robots.txt
فایل robots.txt فهرستی است که به ربات های گوگل نشان میدهد کدام فایل را باید ایندکس کنند و کدوم صفحات نیازی به ایندکس شدن ندارند. زیرا لزوما تمام صفحات ساخته شده برای یک وبسایت نیازی به نمایش در بخش نتایج یا SERP گوگل را ندارند بنابراین لازم این این صفحات از طریق این فایل به عنوان Not index مشخص شوند.
گاها ممکن است به دلیل اشتباه ساختاری و بروز بی نظمی هایی در این فایل صفحاتی که نیاز به ایندکس شدن توسط گوگل را دارند نیز مسدو یا بلاک شوند. بنابراین نوعی تضاد در سیستم گوگل بوجود می آید که آن را با ارور Pages Are Blocked by robots.txt نمایش میدهد.
راهکار: برای حل این مشکل میتوانید صفحه مورد نظرتان را با استفاده از تستر robots.txt چک کنید تا از این مشکل مطمئن شوید. در صورتی که این خطا واقعا از جانب این فایل بود میتوانید با بررسی مجدد و اعمال تغییرات لازم این مشکل را برطرف کنید.
-) مارک دار شدن صفحات به عنوان “No Index”
علت نمایش این ارور هم به دلیل قرار گرفتن تگ متا یا هدر نوایندکس در HTTP است. این امر دقیقا مشابه مورد قبلی میتواند باعث بوجود آمدن تناقض در روند ایندکس صفحات شود.
راهکار: رفع این مورد از خطاهای سرچ کنسول ساده است. برای اینکه به ربات های خزنده گوگل برای درک بهتر این موقعیت کمک، و صفحه مورد نظرتان را ایندکس کنید؛ لازم است که تگ متا ربات No index یا هدر HTTP را حذف کنید.
-) ارور Submitted URL not found (404)
اگر یکی از صفحاتی که در سایت مپ ثبت کرده اید خطای 404 را نشان دهد باید برای برطرف کردن آن صفحه را اصلاح کنید. این درصورتی است که ارور 404 نمایش داده شود اما محتوا سر جای درستش نباشد. و یا اینکه آدرس صفحه را به نزدیک ترین صفحه کاربردی ریدایرکت 301 کنید. برای انجام درست این فرایند لازم است که لینک های خراب یا شکسته را در سایتتان اصلاح کنید.
ارور ریدایرکت (Redirect Error)
یکی از متداول ترین ارورهای سرچ کنسول سرچ کنسول که امکان دارد با آن مواجه شوید مربوط به خطای ریدایرکت ها است. در زبان سئو به تغییر مسیر صفحه ای از سایت ریدایرکت میگویند. اگر شما صفحه ای را حذف یا جا به جا میکنید بهتر است با تغییر مسیر 401 یا 301 به گوگل این انتقال را بفهمانید تا در زمان نمایش یک صفحه برای کاربران گیج نشود. زیرا اگر این کار به درستی انجام نشود گوگل نمیتواند این هدایت را به درستی انجام دهد و بنابراین خطا و مشکلاتی در روند کاری رخ میدهد.
نمایش ارور ریدایرکت ممکن است به دلایل زیر باشد:
- بوجود آمدن یک حلقه در ریدایرکت (به طور مثال آدرس الف به ب ریدایرکت شده و آدرس ب مجددا به الف ریدایرکت شود)
- ذنجیره بلندی از دیرایکت و تغییر مسیر های متوالی (حداکثر ریدایرکت ها باید 3 تا باشد)
- بوجود آمدن انتقال مسیر بد یا آدرس خالی در ذنجیره ای از ریدایرکت ها
- آدرس ریدایرکت بیش از حدطول مجاز باشد. این مورد ممکن است زمانی که مشغول ریدایرکت و هدایت لایه ای یا زمان اضافه کردن پارامترهای کلیدی هستید مشکل زا شود.
راهکار: برای حل خطاهای سرچ کنسول مربوط به ریدایرکت میتوان از قسمت ریدایرکت های پنل وردپرس و وبسایت مجددا تغییر مسیرها را مورد بررسی قرار داد. و از صحت آنها اطمینان حاصل کرد.
ارور سرور (5XX)
اگر در خطاهای سرچ کنسول ارور مربوط به سرور گزارش شود، چند حالت را باید احتمال داد. این مشکل میتواند به دلیل عدم دسترسی ربات های گوگل به به آدرس، مشغول بودن سایت و یا به پایان رسیدن زمان درخواست باشد. در نتیجه گوگل از ثبت درخواست منصرف میشود. و خطای Server Error (5XX) را در سرچ کنسول نمایش میدهد. در نتیجه بهتر است این مشکل را با تیم توسعه دهند و یا هاست سرور درمیان بگذارید.
راهکار: برای حل این نمونه از ارورهای سرچ کنسول چندین راه پیش پای شماست:
- از پیکربندی و عملکرد درست هاست و سرور سایتتان اطمینان حاصل کنید
- بارگذاری بیش از حد اطلاعات میتواند عامل این مشکل باشد. بنابراین پیشنهاد میشود حتما Dynamic page requests یا درخواست های پویای سایتتان را حذف کنید یا کاهش دهید.
- این مورد را مورد بررسی قرار دهید که سایتتان به طور ناخواسته ربات های گوگل را مسدود نکرده باشد.
- برای حل این ارور میتوانید مجددا از بخش URL inspection درخواست ایندکس صفحه را بدهید.
در صورتی که نتوانستید این مشکل را پیگیری کنید لازم است حتما با یک وبمستر با تجربه مشورت کنید.
ارور های Mobile Usability و استفاده از سایت
یکی از مولفه های بسیار مهم برای سایت ها امکانات استفاده پذیری و قابلیت بکارگیری ساده آنها است. این مسئله به قدری مهم است که گوگل در جهت اتقای کاربری و استاندارد سایتها ارورهایی را مربوط به این مبحث نمایش میدهد. تا استفاده از سایت ها را به خصوص برای تلفن های همراه که ترافیک قابل توجهی از جستجوها را به خود اختصاص میدهند؛ ساده تر کند. به همین منظور با 4 نوع از خطاهای سرچ کنسول در زمینه Mobile Usability بیشتر آشنا میشویم.
-) خطای Viewport Not Set
عامل اصلی این خطا آن است که شما ابعاد و مقیاس مناسبی را برای viewport یا صفحه نمایشتان تعیین نمیکند. لازم است که ابعاد بر اساس استاندارهای تعیریف شده باشد تا بتوان آن را به بهترین شکل در دستگاه های مختلف به کاربران نمایش داد. شما باید این نکته را حتما درنظر بگیرید که کاربران با سیستم های مختلف با ابعاد صفحه گوناگون از سایت شما بازدید میکنند.
راهکار: برای حل این مشکل لازم است که تگ متای صفحه نمایش خودتان را از طریق CSS مشخص کنید. برای این کار میتوانید از مسیر و تنظیمات زیر اقدام نمایید. برای راهنمای بیشتر این تنظیمات اینجا کلیک کنید.
<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″>
در ادامه این بحث و رفع این نوع از ارورهای سرچ کنسول لازم است که از درنظر گرفتن عناصر و المان های بزرگ با طول و عرض ثابت جلوگیری کنید. زیرا در غیر این صورت در صورت تغییر اندازه صفحه نمایش کاربر بخش های مختلف به صورت کامل و کاربردی نمایش داده نمیشوند و باعث بروز بینظمی در دید و درک مخاطبان میشوند. برای حل این مشکل پیشنهاد میکنیم که حتما با یک طراح و یا متخصص UI (رابط کاربری) مشورت کنید.
-) خطای Text Too Small to Read
همانطور که از نام این عبارت مشخص است، این نمونه از ارورهای سرچ کنسول زمانی نمایش داده میشود که سایت فونت بیش از حد کوچک تشخیص داده شود. در این صورت خوانایی متن برای کاربران سخت تر میشود و لازم است با بزرگنمایی و زوم بر روی صفحه متن را خواند. بنابراین باید حتما به این نکته در طراحی سایت دقت کنید.
راهکار: برای رفع این مورد از خطاهای سرچ کنسول لازم است پس از مشخص کردن یک Viewport استاندارد، اندازه فونت را به نحوی تنظیم کنید که متناسب با مقیاس صفحه باشد. شما میتوانید به جای استفاده از واحد پیکسل برای تعیین فونت متن از واحدهای نسبی (em یا rem) استفاده کنید.
-) خطای Content Wider Than Screen
Content Wider Than Screen یکی دیگر از خطاهای سرچ کنسول مربوط به مولفه های بصری سایت است. این ارور زمانی نمایش داده میشود که عرض تصاویر و یا قرار گیری متن به حدی باشد که کاربر برای مشاهده آنها نیازمند کسرول کردن صفحه به صورت افقی باشد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که در اعلان های CSS از مقادیر مطلق استفاده شده باشد.
راهکار: حل این مشکل کار چندان دشواری نیست. برای این منظور تنها باید مطمئن شوید که صفحات از مقادیر نسبی عرض و موقعیت برای عناصر در CSS استفاده کنند.
-) خطای Clickable Elements Too Close Together
دلیل نمایش این عبارت در لیست ارورهای سرچ کنسول به این خاطر است که قرارگیری گزینه ها، دکمه ها و لینک های ناوبری (Navigational) بیش از حد در تلفن همراه به یکدیگر نزدیک هستند. همین عامل باعث میشود افراد به سختی گزینه مورد نظرشان را انتخاب کنند. و در نتیجه زدن بر روی گزینه مورد نظر با انگشتان تا حد زیادی دشوار میشود. این مورد نیز میتواند باعث افت و کاهش تجربه کاربری استفاده کنندگان از سایت شود.
راهکار: برای حل این نمونه از خطاهای سرچ کنسول در رابطه با بیش ازحد نزدیک بودن المان ها به یکدیگر میتوان عناصر را به شکل بهتری جایگذاری کرد و در صورت لزوم حتما از یک طراح متخصص مشورت گرفت. بر اساس تجربه و نظر کارشناسان حداقل فاصله عناصر از یکدیگر باید 8 پیکسل و اندازه مولفه های اصلی برای کلیک 48 پیکسل باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد میشود که حتما دستورالعمل و استاندارد های گوگل در رابطه با دسترسی های سایت را مطالعه کنید.
جمع بندی
در این محتوا سعی کردیم تا با بررسی برخی از متداول ترین خطاهای سرچ کنسول به صورت ساده و دسته بنی شده به شما در شناخت و حل این مشکلات کمک کنیم. تا سایتی سلامت و بدون مشکل داشته باشید. به طور قطع ارورهای سرچ کنسول میتوانند گستردگی بیشتری داشته باشند. اما در این محتوا سعی کردیم تا تعدادی از مهم ترین ها را به شما معرفی کنیم. امیدواریم از این محتوا لذت برده باشید. به یاد داشته باشید که اگر هنوز اطلاعات زیادی درباره برطرف کردن این مشکلات ندارید حتما از یک فرد با تجربه کمک بگیرید تا مشکلات را به بهترین شکل برطرف کنید.
لطفا نظرات و سوالاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید. برای مشاهده مقاله های بیشتر به وبلاگ آی مهدیار و برای مشاهده خدمات کسب و کار آنلاین و دیجیتال مارکتینگ به وبسایت آی مهدیار مراجعه نمایید.