بررسی کاربرد وب اپلیکیشن در دریای عظیم وب سرویس‌ها

کاربرد وب اپلیکیشن

کاربرد وب اپلیکیشن‌ها و نرم افزار‌های تحت وب امروزه بسیار مورد بررسی قرار گرفته است. بطور کلی وب اپ برنامه‌ای است که وظایف خود را به کمک مرورگر و تکنولوژی وب انجام میدهد.

درباره‌ی کاربرد وب اپلیکیشن‌ها چه میدانید‌؟ پایه و اساس این نرم افزار‌ها چه میباشد‌؟ در بستر فناوری امروزی مزایای وب اپلیکیشن‌ها چیست؟ بطور کلی و خلاصه اگر بخواهم خدمتتان عرض کنم باید بگویم که وب اپلیکیشن در واقع یک نرم افزار غالبا کامپیوتری است که تحت نظر وب و مرورگر یکسری کار‌هایی را انجام میدهد. بطور کلی وب اپ نوعی وب سرویس است که در ادامه با کاربرد وب اپلیکیشن و مزایای وب اپلیکیشن بیشتر آشنا خواهیم شد. پس برای کسب اطلاعات بیشتر با تیم تولید محتوای آی مهدیار همراه باشید...

وب سرویس چیست‌؟

قبل از بررسی کاربرد وب اپلیکیشن (Web application) بهتر است با اصطلاحاتی نظیر وب سرویس و وب آشنا شویم تا درک بهتری از وب اپ داشته باشیم. وب سرویس یک اصطلاح تخصصی در زمینه برنامه نویسی است. در واقع این سیستم میتواند اپلیکیشن‌های شما را به وب اپلیکیشن تبدیل کند. وب سرویس یک سیستم نرم افزاری جهت پشتیبانی از تعامل بین دستگاه و ماشین در شبکه است یعنی یک سیستم از یک سیستم دیگر سرویس میگیرد. این ارتباط از طریق پروتکل برقرار میشود و این سیستم برای اطلاعاتش نیازی به منابع بیرونی ندارد.

اساس کار وب سرویس‌ها الگوی پاسخ است. و سه نقش اساسی متوجه وب سرویس‌هاست:

  • ارائه دهنده خدمات هستند.
  • درخواست کننده خدمات هستند.
  • ثبت کننده خدمات هستند.

از ویژگی‌ها و مزایای ویژه این سیستم‌ها میتوان بطور مختصر به اتصال به نرم افزار موجود‌ و استفاده مجدد از کامپوننت‌های نرم‌افزاری اشاره کرد.

کاربرد وب اپلیکیشن

وب سرویس‌ها و وب اپلیکیشن‌ها با هم چه ارتباطی دارند‌؟

وب اپ‌ها نرم افزار‌های ساده‌ای هستند که تحت وب کار میکنند و با تمامی استاندارد‌های وب و مرورگر سازگاری دارند. وب سرویس کمک میکند که عملکرد اپلیکیشن شما در سطح جهان گسترش پیدا کند.

وب اپلیکیشن (Web application) یا نرم افزار تحت وب چیست؟

همانطور که گفته شد وب اپ‌ها ( PWA ) یکسری برنامه‌های کامپیوتری هستند که با استاندارد‌های وب و مرورگر همخوانی دارند. وب اپلیکیشن یک برنامه بسیار کاربردی است که در یک سرور در راه دور ذخیره شده و به کمک سرور اینترنت در مرورگر اجرا میشود و خدمات را به مصرف کنندگان ارائه میدهد. و گفته شد که Web application در واقع نوعی وب سرویس است.

امروزه اغلب وبسایت‌ها به وب اپلیکیشن مجهز هستند. وجود PWAها در وبسایت‌هایی که خدمات ارائه میدهند در واقع جزئی جدا نشدنی است. کاربرد وب اپلیکیشن‌ها بسیار گسترده هستند و از مزایای وب اپلیکیشن‌ها این است که میتوانند طیف گسترده‌ای از خدمات را پوشش دهند و در ابعاد بسیار گسترده‌تری فعالیت کنند.

شاید شما ندانید ولی یک ماشین حساب معمولی تا بازی‌های اینترنتی و سایت‌های خرید آنلاین تا تاکسی‌های اینترنتی همه و همه به وب اپ‌ها مجهز هستند. کارکرد برخی وب اپ‌ها اختصاصی است ولی اغلب آنها بدون مشکل با هر نوع مرورگر و وبی سازگار هستند و به راحتی کار میکنند و خدمات ارائه میدهند‌.

وب اپلیکیشن با اپلیکیشن چه تفاوتی دارد؟

سوالی که پیش میاید این است که فرق نرم افزار با نرم افزار تحت وب چیست؟ عمده‌ترین تفاوت این است که نرم افزار‌های تحت وب برای اجرا نیاز به اینترنت فعال دارند اما اپلیکیشن‌ها بعد از نصب میتوانند آفلاین هم مورد استفاده قرار گیرند و خدمات ارائه دهند.

تفاوت دیگر این است که اپلیکیشن عمدتا خیلی سریع‌تر از وب اپ‌ها اجرا میشوند چون در دسته نرم افزار‌های آفلاین هستند و نیازی به بستر اینترنت ندارند پس سرعت اجرای آنها به علت عدم وابستگی به نت و سرعت اینترنت بسیار بالاتر از نرم افزارهای تحت وب خواهد بود.

مورد بعدی این است که اپلیکیشن‌ها هر چند وقت یکبار نیاز دارند که آپدیت شوند و پیغام سررسید آپدیت اپلیکیشن به کاربرد ارسال میشود که برای آپدیت این اپلیکیشن‌ها قطعا نیاز به اینترنت دارید و البته بیشتر این اپلیکیشن‌ها به کمک وب اپ‌ها به روزرسانی میشوند. البته برخی اپلیکیشن‌ها هستند که به کمک وب اپ‌ها بصورت اتومات بروزرسانی میشوند. این مورد از مزایای وب اپلیکیشن‌ها نیز محسوب میشود.

وب اپلیکیشن با وب سایت چه تفاوتی دارد؟

وب سایت یکسری صفحات متصل به هم هستند که از همه جای جهان قابلیت دسترسی دارد و اینکه صفحات وب سایت‌ها یک دامنه و URL دارد که هر وب سایتی توسط یک نفر یا یک کمپانی مشخصی مدیریت میشود. وب سایت روی یک یا چندتا سرور قرار میگیرد که برای دسترسی نیاز به IP-address دارند.

اما Web application یک نرم افزار است که برای استفاده به مرورگر وابسته است. و محتوای از پیش تعیین شده ندارد و عملکرد آنها مهم است نه محتوا. در واقع وب اپ‌ها در بستر و تحت یک شبکه کار میکنند اما وبسایت‌ها خودشان یک بستر خود مختار هستند که شبکات را در خود جای میدهند. وب سایت‌ها همزمان میتوانند تعداد زیادی کاربر را در خود جای دهند اما وب اپ‌ها تک کاربره عمل میکنند.

در وب اپ‌ها باید احراز هویت کنید اما این مورد لزوما در در وب سایت‌ها دیده نمیشود و کاربر با یک آی پی مشخص به وبسایت دسترسی پیدا میکنند. عملکرد و کاربرد وب اپلیکیشن‌ها در مقایسه با وب سایت‌ها کمی پیچیده و گیج کننده‌تر است.

اطلاعاتی که در وب سایت‌ها وجود دارد باید بطور دائمی بروزرسانی شوند تا کاربر جذب کنند و کاربرشان را به مشتری تبدیل کنند اما چون کار وب اپ ارائه صحیح خدمات است نیازی به آپدیت دائمی ندارند و خودکار آپدیت میشوند.

وب اپ‌ها چگونه کار میکنند؟

نکته اول و قابل تامل این است که برنامه‌های تحت وب نیازی به بارگیری ندارند چون همه چیز تحت نظر شبکه مورد بررسی قرار گرفته و اجرا شده‌ است. کاربران چگونه به این وب اپ‌ها دسترسی داشته باشند‌؟ بسیار سادس‌، هر کاربری میتواند از طریق مرورگر‌های Mozilla Firefox ، google chrome‌ و safari به این برنامه‌ها دسترسی داشته باشند‌. البته برخی برنامه‌ها هستند که برای دسترسی نیاز است که نسخه اولیه آن روی دستگاه کاربران نصب شود.

اساس اجرای وب اپلیکیشن‌ها وب سرور‌ها و پایگاه‌های داده اطلاعاتی هستند. این وب سرور‌ها درخواست کاربران را مدیریت میکنند و آن را تکمیل میکنند. در نهایت وظیفه ذخیره اطلاعات مورد نیاز بر عهده پایگاه داده است که همه این‌ها دست به دست هم میدهند تا خدمات را بی عیب و نقص به کاربران ارائه دهند.

چگونه وب اپلیکیشن بسازیم؟

برای ساختن اپلیکیشن‌های تحت وب نیاز است که کار کردن با برنامه‌هایی مثل javaScript‌ ، HTML5‌، casading style sheets را بلد باشید. البته اینها زبان‌هایی هستند که با آن طرف مشتری وب اپ‌ها نوشته میشود و برای اجرای سرور برنامه های وب از پایتون و جاوا و روبی استفاده میشود. این موضوع تخصصی است و برای افرادی که برنامه‌نویسی بلد هستند کاربرد دارد.

کاربرد وب اپلیکیشن

بررسی مزایای وب اپلیکیشن‌ها

اولین مزیت وب اپ ها این است که میتوانند به چند کاربر اجازه دسترسی به یک نسخه مشابه در کی برنامه را بدهند. مورد بعد این است که اغلب Web applicationها نیازی ندارند که بر روی سیستم کاربر نصب شوند مگر عده خاصی از انها که کافیست یکبار برنامه اولیه را روی دستگاه کاربر نصب کنیم. از سایر مزایای وب اپلیکیشن‌ها میتوان گفت که این برنامه‌های قابلیت نصب بر روی انواع پلتفرم‌ها مثل دسکتاپ و تلفن همراه را دارند پس در هر زمانی در دسترس هستند. و همچنین برنامه‌های تحت وب از نظر دسترسی هیچ محدودیت مرورگری ندارند.

بررسی معایب وب اپلیکیشن‌ها

وب اپ‌ها بدون اینترنت و آفلاین کار نمیکنند. از نظر مقایسه با برنامه‌های تلفن همراه آپشن‌ها و ویژگی‌های کمتری دارند. حقیقت غیر قابل انکار این است که این وب اپ‌ها دسترسی‌های غیر مجاز دارند پس از نظر امنیتی تضمین شده نیستند.

بررسی نمونه‌ها و کاربرد وب اپلیکیشن

1. وب اپ‌های پرداخت آنلاین

امروزه پرداخت و تراکنش مالی آنلاین خیلی مورد استفاده کاربران قرار میگیرد. ساخت وب اپ‌ها توانسته پرداخت و کارت به کارت را از ATMها به مبل خانه‌های کاربران برساند این گونه که برنامه‌های تحت وب نظیر آپ‌، تاپ‌، ده ها‌، تومن‌، جیرینگ و ... که روی گوشی تلفن همراه نصب شده‌اند با یک اینترنت ساده پرداخت آنلاین را میسر کرده‌اند. از طریق این برنامه‌ها میتوان حتی بلیط سینما رزرو کرد. این آپشن‌ها باعث شده که این قبیل اپلیکیشن‌ها در دسته اپلیکیشن‌های کاربردی قرار بگیرند.

2. وب اپ‌های تاکسی اینترنتی

یکی از کاربردی ترین Web applicationها همین وب اپ‌های تاکسی اینترنتی مثل انسپ و تپسی هستند. علاوه بر تاکسی اینترنتی سفارش آنلاین غذا مثل اسنپ فود و خرید از سوپر مارکت مثل اسنپ مارکت نیز در این بستر دیده میشود که تقریبا یک نسخه از این قبیل برنامه‌ها را هر کاربری روی گوشی خود دارد.

3. وب اپ‌های بازی انلاین

بازی‌های اینترنتی در ابتدا بصورت افلاین ارائه میشدند اما با توسعه وب اپ‌ها بازی‌هایی ساخته شدند که اغلب گروهی هستند که برای اجرا و یافتن افراد از نقاط مختلف نیاز به اینترنت دارند. در واقع کاربرد وب اپلیکیشن‌ها در بستر سرگرمی نیز مشهود است.

4. وب اپ‎‌های تبدیل واحد

Web applicationها در بستر صنعت هم پا به عرصه گذاشتند که در سایت‌های حوزه کریپتوکارنسی حتی مورد استفاده قرار گرفته‌اند. این موارد از مثال های ساده اما کاربردی وب اپ‌ها میباشد.

5. وب اپ‌های مدیریت پروژه

وب اپ‌ها توانسته‌اند تا حدودی در نظم‌دهی کار‌های روزانه کاربرد داشته باشند. به این منظور Web applicationهایی طراحی شده‌اند که میتوان در مدیریت آنلاین پروژه‌ها مورد استفاده قرار گیرند.

جمع بندی

ممنون که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید. در این مقاله به کاربرد وب اپلیکیشن‌ها و مزایای وب اپلیکیشن‌ها اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با نیز به اشتراک بگذارید.

برای دیدن مقالات بیشتر از وبلاگ آی مهدیار و برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ از وبسایت آی مهدیار بازدید فرمایید.

وب اپلیکیشن چیست؟

وب اپ‌ها ( PWA ) یکسری برنامه‌های کامپیوتری هستند که با استاندارد‌های وب و مرورگر همخوانی دارند. همان نرم افزار تحت وب هستند.

وب سرویس‌ها و وب اپلیکیشن‌ها با هم چه ارتباطی دارند‌؟

وب اپ‌ها نرم افزار‌های ساده‌ای هستند که تحت وب کار میکنند و با تمامی استاندارد‌های وب و مرورگر سازگاری دارند. وب سرویس کمک میکند که عملکرد اپلیکیشن شما در سطح جهان گسترش پیدا کند.

کاربرد وب اپلیکیشن‌ها کجا مشهود است؟

کاربرد وب اپلیکیشن ها در بازی‌های اینترنتی‌، سرویس پرداخت آنلاین‌‌، مدیریت پروژه و تاکسی‌های اینترنتی مشهود است.

عضویت در شبکه های اجتماعی آی مهدیار

کلی مطالب و ترفند باحال و از دست ندی 🙂

مطالب پیشنهادی

آموزش نحوه بازگردانی پیج اینستاگرام
نحوه بازگردانی پیج اینستاگرام‌؛ شکاندن قفل درب‌های بسته
دانستن ترفندهای پیج کاری اینستاگرام
بررسی مفیدترین ترفند‌های پیج کاری اینستاگرام که پیج شما را متحول میکند
بررسی اینگیجمنت ریت اینستاگرام و روش های افزایش تعامل در اینستاگرام
اینگیجمنت ریت اینستاگرام، خون جاری در رگ های صفحات شما
افزایش درآمد از آنلاین شاپ تلگرامی
افزایش درآمد از آنلاین شاپ تلگرامی، یک قدم تا رسیدن به پول داری…

دیدگاه‌ خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای ضروری با * علامت زده شده‌اند

17 − یازده =