آموزش جامع نحوه کار با گوگل سرچ کنسول می تواند تاثیر بسزایی در بالا بردن کیفیت محتواها و جذب ورودی برای سایت ها داشته باشد. از این رو شناخت بهتر سرچ کنسول در سئو و ترفندهای استفاده درست از آن میتواند منجر بهینه سازی نتیجه بازدیدهای سایت و برنامه ریزی و مدیریت بهتر طراحی و نگارش محتواها شود.
در حالی که تعداد زیادی ابزار های پولی و متفاوت برای بررسی سایت ها ساخته ها ساخته شده اما همچنان میتوان گفت دو ابزار رایگانی که توسط خود گوگل برای مشاهده میزان ورودی ها پیشنهاد شدهاند بهترین گزینه های موجود برای بررسی رتبه بندی سایت ها هستند. ازین رو در ادامه این محتوا از آی مهدیار همراه ما باشید…
آنچه در این مقاله میخوانید ....
گوگل سرچ کنسول چیست؟
گوگل سرچ کنسول (GSC) Google Search Consoleیکی از بهترین ابزارهای معرفی شده و رایگان از طرف خود شرکت گوگل برای تجزیه و تحلیل دقیق داده ها اطلاعات وبسایت برای کمک بیشتر به بهینه سازی آنها و مشاهده رتبه بندی ارگانیک میباشد. سرچ کنسول گوگل میتواند با بررسی کلمات کلیدی، جستجو های سایت را بر اساس تعداد، ساعت، تاریخ، میانگین موقعیت، نرخ کلیک و بسیاری از موارد دیگر ثبت نماید. تمامی این داده ها بر روی نمودار نمایش داده میشود و به شما این امکان را میدهد تا کلمات کلیدی، صفحات مختلف و میزان بازدید زورهای مختلف را یکدیگر مقایسه کنید.
تفاوت سرچ کنسول گوگل و گوگل آنالیتیکس چیست؟
به طور کلی تفاوت میان این ابزار قدرتمند را میتوان اینطور توصیف کرد که گوگل آنالیتیکس یک ابزار فوق العاده برای تحلیل آنچه پس از هر کلیک در وبسایت شما اتفاق می افتد است. پس اکثر این داده ها می تواند مسیر و اتفاقاتی که بعد از ورود افراد به سایت شما را نشان دهد. اما سرچ کنسول به طور کلی و جامع آنچه را که قبل از کلیک برای سایت شما رخ میدهد نمایان میکند.
به طوری کلی میتوان نتیجه گرفت یادگیری نحوه کار با گوگل سرچ کنسول به شما نشان میدهد چگونه با دیگر سایت ها رغابت کنید و اینکه وضعیت کلی وبسایت شما به چه صورت است. بررسی درست این داده ها می تواند به شما نقاط ضعف و قدرتتان را نشان بدهد و برنامه دقیقی از آنچه باید برای بهتر کردن اوضاع انجام دهید ارائه کند.
نحوه ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل
برای اینکه بتوانید از تمامی قابلیت ها و امکانات سرچ کنسول استفاده کنید لازم است ابتدا مالکیت سایتتان را ثبت کنید. برای این کار لازم است که تمام نسخه دامنه های سایتتان را وارد و تائید کنید. این مورد شامل نمونه های زیر است.
- http://yourdomain.com
- https://yourdomain.com
- http://www.yourdomain.com
- https://www.yourdomain.com
- و یا سایر زیر دامنه های غیر www از جمله blog.yourdomain.com, info.yourdomain.com و…
گوگل هر کدام از این نسخه ها را به عنوان یک سایت درنظر میگیرد و درصورت عدم وارد کردن و تایید آنها اطلاعات و آمار مهمی از سرچ کنسول در سئو را از دست خواهید داد.
بررسی جایگاه و کاربرد سرچ کنسول در سئو
همانطور که اشاره کردیم سرچ کنسول میتواند به بهبود رتبه بندی رگانیک سایت ها در لیست جستجو کمک کند. و به شما نشان دهد برای بهتر شدن نیاز به انجام چه کارهایی دارید. اما سرچ کنسول در چه مواقعی می تواند به وبمسترها و کارشناسان سئو و بهینه سازی کمک کند و چه استفادههایی میتوان از آن در موقعیت ها مختلف کرد؟ برخی از رایج ترین کاربردهای استفاده از سرچ کنسول در سئو به شرح زیر است:
- امکان ثبت نقشه های سایت یا sitemaps در سرچ کنسول گوگل
- آنالیز داده های مربروط به بک لینک ها
- بررسی و طبقه بندی مولفه های جستجو مثل ترافیک ارگانیک،رتبه بندی کلمات کلیدی،میانگین موقعیت صفحات، CTR یا نرخ کلیک و بسیاری از موارد دیگر
- امکان آنالیز صفحات و نمایش اطلاعات درباره ایندکس شدن و یا عدم ثبت اطلاعات آنها با بررسی حرکات اسکرولرها در سایت
- امکان ارسال درخواست ایندکس یا request indexing برای صفحات
- بررسی درستی طراحی سایت و سازگاری مناسب آن با نسخه موبایل
- نمایش ارورهای مختلف و مشکلات پیش آمده
- ارسال گزارش های ماهیانه از کلمات کلیدی برتر و صفحات پربازدید
چند نکته طلایی نحوه کار با گوگل سرچ کنسول برای تقویت سئو
حال که متوجه مزایا و کاربردهای بیشمار سرچ کنسول در سئو شدید مهمترین نکته برای شما آن است که بدانید با یک ابزار خوب چگونه به درستی کار کنید تا بتواندی بهترین خروجی و نتیجه ها را از آن بگیرید. زیرا اهمیت راه اندازی سرچ کنسول باری هر وبسایت به قدری است که بدون در دست داشتن دادههای آن نمی توان با سایر سایت ها رغابت کرد. در ادامه این بخش به بررسی چند ترفند از آنچه باید از سرچ کنسول سایتتان یاد بگیرید و برای بهبود سئو سایتتان درنظر بگیرید اشاره خواهیم کرد.
1: محتواهای کمتر دیده را با عبارت های کلیدی پربازدیدتر بروز کنید
شما می توانید از طریق سرچ کنسول سایتتان به سادگی متوجه مطالب کمتر بازدید شده بشوید. ان محتوا را به هیچ عنوان به حال خود رها نکنید! اگر موضوع و یا متن قوی برای آن درنظر گرفته بودید اما همچنان به قدر کافی بازدیدکنندگان را جذب سایت نمیکند، سرچ کنسول به شما نشان میدهد که ایراد کار از انتخاب کلمه کلیدی است. برای رفع این مشکل بهتر است مجددا محتوا را مطالعه کنید و با بروز رسانی خود محتوا و تقویت متن آن کلمه کلیدی بهتری را برای آن پیدا کنید. تا بتوانید ترافیک بیشتری را به سمت سایت هدایت کنید.
پیشنهاد میکنم برای یادگیری مناسب ترین روش برای پیدا کردن کلمات کلیدی و اصول آن اینجا کلیک کنید.
بنابراین پیدا کردن صفحات و محتواهای کمتر بازدید شده میتواند راهنمای بسیار خوبی برای نشان دادن نقاط ضعف شما در انتخاب موضوع، نگارش محتوا، سئو صفحات سایت و یا پیدا کردن کلمات باشد. پس اولین قدمتان را میتوانید بهینه سازی محتواهای با رنک و بازدید کمتر قرار دهید.
2: نقشه سایتتان را در سرچ کنسول گوگل ثبت کنید
تهیه نقشه سایت یا site map یکی از کارهاییست که هر مدیر سایت دور اندیش و با تدبیری برای بهتر شدن روند کاری وبسایتش اجام میدهد. وارد کردن نقشه سایت درست و دقیق در سرچ کنسول میتواند به اسکرولرهای گوگل شناخت بهتری از سایت شما بدهد و در نتیجه منجر به بهتر ایندس شدن صفحات مختلف شود. به همین دلیل است که تهویه سایت مپ درست و اصولی بسیار حایز اهمیت است. بنابراین به یاد داشته باشید اگر دانش و تجربه کافی از این ندارید بهتر است حتما از یک فرد آگاه در این زمینه کمک بگیرید.
سایت مپ ها میتوانند به خزندگان نشان دهد که کدام یک از صفحات سایت از اهمیت بیشتری برخوردارند بنابراین آن صفحات در تعداد بالاتری اسکرول میشوند و مرتبا توسط گوگل ایندکس میشوندتا بتوانند بهتر در نتایج گوگل ظاهر شوند. همچنین صبت سایت و درنظر گرفتن نحوه کار با گوگل سرچ کنسول میتواند به شما ایرادهای ساختاری سایتتان را نشان دهد تا بتوانید باری بهبود کیفیت تجربه کاربری آنها را برطرف کنید.
3: ایندکس شدن صفحاتتان را مورد بررسی قرار دهید
یکی از متمایزترین ترفندهای نحوه کار با گوگل سرچ کنسول آن است که می توانید وضعیت ایندکس شده صفحات مختلف را مورد بررسی قرار دهید. شما با وارد کردن آدرس یا همان URL هر صفحه می تواندی ببینید که آیا ایندکس آن صفحه بدرستی انجام شده است یا خیر. برخی اوقات اگر مشکل خاصی برای صفحات و محتوای شما پیش بیاید شما می تواند با وارد کردن URL صفحه و ورود به بخش coverage report ارورهای مربوط به عدم ایندکس صفحه و یا خطاهای موجود را بررسی کنید. و یا حتی از تعداد اسکرول شدن و یا تاریخ آن آگاه شوید.
در صورتی که محتوای شما به هر دلیلی ایندکس نشده بود و یا قصد اسکرول شدن مجدد آن را داشتید می توانید از گزینه Request indexing از این بخش استفاده کنید. برخی از مهم ترین مواردی که شما باید در بخش coverage مورد بررسی قرار دهید شامل موارد زیر میباشد:
- آیا یک صفحه اسکرول و ایندکس شده است یا خیر؟ (در صورت نشدن بررسی دلایل و ریشه یابی مشکل آن)
- آیا یک صفحه canonical مناسب دارد؟
- بررسی ارورها و هشدارها و رفع آنها
4: صفحاتی با ایمپرشن بالا و تعداد کلیک های کم را بررسی کنید
زمانی که ایمپرشن های سایت شما و میزان نمایش آنها بالا باشد اما درصد کلیک های کمی را به خود اختصاص دهد باید کمی درابره این اتفاق تحقیق کرد.این شرایط میتواند بازتاب ضعف های شما باشد. به طور احتمالی این شاخصه نشان دهنده عدم نگارش توضیحات سئو جذاب و یا عدم انتخاب درست کلمه کلیدی است بنابراین شما باید با بروزرسانی ها محتوا را مجددا آنالیز کرده و متوجه مشکلاتموجود در سئو آن شوید.
5: بر اساس صفحات و موضوعات ترند و پربازدید سایتتان تولید محتوا کنید
یادگیری نحوه کار با گوگل سرچ کنسول می تواند به شما کمک کند تا بتوانید با دیدن محتواهایی که بیشترین بازدیدها را به خود اختصاص دادهاند متوجه موضوعات، کلمات کلیدی و سبک نگارش مناسب برای سایتتان شوید. با انجام این کار میتوانید مسیر پیشرفتتان راشناسایی کنید و محتواهایی بسازید که به خوبی رنک بگیرند و بازدید کنددگان بالایی را برای سایتتان جذب کنند.
همچنان یکی از راهکارهای سرچ کنسول در سئو این است که تمامی عبارت هایی که یک صفحه با آن سرچ و به کاربران نمایش داده شده است را به شما نشان میدهد. این عبارت ها می توانند الهام بخش شما برای نوشتن محتواهای تازه تر باشند. بنابراین از آنالیز دقیق محتواهایی که بازدید و جایگاه خوبی دارند غافل نشوید.
6: فراموش نکنید ترافیک موبایل و دستکتاپ را بررسی کنید
با توجه به اینکه سالیانه بیش از 70% ترافیک ساست ها از طریق تلفن همراه است بنابراین شما باید حتما مطمئن شوید که طراحی سایت شما می تواند محتواها را به خوبی در تلفن های هوشمند نمایش دهد. سرچ کنسول گوگل به شما این امکان را میدهد تا در تاریخ های مختلف میزان بازدیدهای ساتتان را با دسکتاپ و تلفن هوشمند مورد بررسی قرار دهید. و به بهبود عملکرد سایتتان با توجه به تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI) مشغول شوید.
بررسی اصطلاحات رایج و بخش های مهم سرچ کنسول گوگل
حال که با برخی از ترفندهای نحوه کار با گوگل سرچ کنسول آشنا شدید لازم است که برخی از اصطلاحات رایج این وسیله ارزشمند را بشناسید تا بتوانید به بهترین شکل از آن استفاده نمایید. در اینجا به معرفی و بررسی برخی از مهم ترین عبارت هایی که در کارکردن با سرچ کنسول با آن مواجه خواهید شد میپردازیم تا بتوانید به شما به درک بهتر آمار و داده های سایتتان کمک کنیم.
ایمپرشن (impression) چیست؟
ایمپرشن در سرچ کنسول به معنای دفعاتی ایت که یک صفحه از سایت شما در بخش نتایج گوگل نمایش داده میشود. این عدد را نباید با تعداد کلیک ها اشتباه بگیرید زیرا در آمار ایمپرشن مهم نیست که کاربر حتما با اسکرول کردن صفحه شما را ببیند تا برای شما یک ایمپرشن محسوب شود.
کلیک (click) چیست؟
داده های مربوط به کلیک و ایمپرشن که در بخش performance نمایش داده میشوند می توانند اطلاعات بسیار ارزشمندی برای شما باشند. تعداد کلیک ها میتوان به شما نشان دهد که محتوایی که در نتایج به نمایش درآمده چند بار توسط بینندگان کلیک شده است. شما می توانید اطلاعات بیشتر درباره نحوه رفتار کاربران و الگوی حرکتی آنها ار از طریق پلتفرم گوگل آنالیتیکس بررسی کنید.
نرخ کلیک یا CTR چیست؟
نرخ کلیک یا CTR در سرچ کنسول گوگل که معمولا به درصد نمایش داده میشه درصد بین میزان نمایش داده شدن یا همان ایمپرشن با میزان کلیک ها است.فرمول محاسبه این عدد برابر است با تقسیم کلیک ها بر نمایش، ضرب در عدد 100. بنابراین اگر محتوایی از سایت ما در 20 درصد جستجوها نمایش داده شود و در 10% مواقع کلیک شود بنابراین CTR ما برابر 50% خواهد بود.
میانگین جایگاهی یا average position چیست؟
نحوه کار با گوگل سرچ کنسول به گونه ای است که شما باید مولفه های بسیاری را مورد بررسی قرار دهید. یکی از آن مولفه ها ک اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما میگذارد، میانگین جایگاهی یا average position است. همانطور که از نام این مولفه پیداست، نمایانگر متوسط جایگاه محتواها و صفحات مختلف در طی زمان میباشد که میتواند به شما در تشخیص رنک بخش های مختلف سایتتان کمک کند.
این نکته مهم را باید حتما درباره average position به یاد داشته باشید که این گزینه در نمودار سرچ کنسول همواره باید به صورت متوسط و سیر سعودی باشد. در صورتی که افت ناگهانی و دائمی آن را در طی چند هفته مشاهده کردید نشان دهنده این است که جایگاه و رتبه صفحات شما در گوگل در حال کاهش است و این میتواند به دلیل پنالتی شدن از جانب گوگل و یا مشکلات سئو سایت شما باشد. بنابراین میانگین جایگاهی سرچ کنسول در سئو را حتما جدی بگیرید.
جمع بندی
یادگیری نحوه کار با گوگل سرچ کنسول یکی از مهارت هایی است که هر مدیر سایت و کارشناس سو باید نسبت به آن آگاهی کافی داشته باشد. از انجایی که گوگل و سرچ کنسول مدام در حال تحول و بهتر شدن هستند بنابراین لازمه استفاده درست از آنها بروزرسانی اطلاعات و کسب دانش بیشتر درزمینه تحلیل داده های آنها استو در این محتوا از وباگ آی مهدیار سعی کردیم تا با بررسی تاثیرات و کاربرد سرچ کنسول در سئو و همچنین نکات استفاده و اصطلاحات رایج آن به شما برای مدیریت بهتر سایتتان کمک کنیم. امیدواریم از این محتوا لذت برده باید. لطفا در ادامه نظرات و تجربیاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید.
در این محتوا سعی کردیم به معرفی امکانات آپدیت جدید تلگرام در سال 2022 بپردازیم. امیدواریم از این محتوا لذت برده باشید. لطفا نظرات و سوالاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید. برای مشاهده مقاله های بیشتر به وبلاگ آی مهدیار و برای مشاهده خدمات کسب و کار آنلاین و دیجیتال مارکتینگ به وبسایت آی مهدیار مراجعه نمایید.